torsdag 24 december 2009

Fred och lugn inatt i mänskoland

Fina människor! Önskar er en kärleksfylld dag med skratt och kramar. Julmys på er!
/Maria

tisdag 22 december 2009

Mera mera

Har svängt ihop ett lass knäck och nu börjar det vara dags för ytterligare en omgång. Däremellan har jag hunnit med att sy en gulblommig tygkasse som min moster ska få i julklapp.
Nu börjar tröttheten ta ut sin rätt och ögonen går mer i kors än de tittar rakt fram. Snart klar, snart klar.
/Maria

Dragstoppare

För några kvällar sen bänkade jag mig framför tv:n för att se en vampyrfilm (ja jag borde gå med i en beroendegrupp) som var väldigt spännande. Lite för spännande. Jag zappade snabbt över till en annan kanal och hamnade mitt i Ernst Kirchsteigers julspecial. Vampyrfilmen lämnades åt sitt öde (kanske ett friskhetstecken?) och jag satt storögd och insöp alla jultips Ernst förmedlade.

Vid ett tillfälle sydde han en dragstoppare som man lägger på fönsterbrädan för att hindra kylan från att komma in. Eftersom jag bor i en av Bostadens lägenheter blåser det mer eller mindre från fönsterna och katten blir kall i rumpan när han sitter på fönsterbrädan och spanar på pippifåglar och snöflingor. Idag slog jag näven i bordet och sydde en egen dragstoppare som jag fyllde med en äcklig rissort som jag aldrig kommer att äta opp. Egentligen ska man fylla stopparen med sand men vem ska släpa hem den sanden? Karln som jag inte har?? Riset stoppar antagligen inte kylan lika bra men det är värt att testa i alla fall.
















Jag sydde först en innerpåse i beige lärft (kraftigt bomullstyg) som jag fyllde med riskorn. Sedan sydde jag igen öppningen och virade in korven i en avklippt kökshandduk. Ändarna knöt jag ihop med rött bomullsband. Ett tips är att sy innerpåsen med dubbla sömmar - vi vill ju inte ha riskorn över hela golvet! Och ni lyckliga som har en tratt; vänligen använd den när ni fyller påsen med ris. Bara ett tips...

/Maria
PS: Bilden på Ernst är fotad av
Andreas Hylthén.
PS2: Söndag den 27:e december är det repris på braiga "Jul med Ernst" (kl. 12.50 på TV4).
PS3: Ernst hemsida är grym! Lättöverskådlig, lättfattlig, rolig, välfylld och intressant. Jag addar den till länklistan utan tvekan.

måndag 21 december 2009

Från tomteverkstan till chokladfabriken


Har äntligen lagt sista handen vid julklapparna idag. Eller det är två stycken som väntar på att bli tillverkade men de behöver inte vara klara till julafton. Efter tomteverkstan är nästa anhalt chokladfabriken. Ska experimentera fram ett smaskigt julgodis som förhoppningsvis ska slå alla med häpnad! Och så blir det så klart massiv tillverkning av knäck - åtminstone så mycket jag hinner med innan tålamodet tar slut. Julen here I come!

/Maria

söndag 20 december 2009

Tärningen är kastad

Några bilder från årets julklappsproduktion som fortfarande håller på för fullt. Vis av tidigare års erfarenheter (typ frenetiskt stickande natten innan julafton) förbereder jag mig för ett intensivt arbete in i det sista. Hade dock varit roligare om jag hade hittat igen julstämningen, förstår inte vart den har tagit vägen. Jag som brukar älska julen och allt pysslande! Håller jag (ve och fasa) på att bli vuxen och tråkig?

/Hanna (som närmar sig medelåldern med stormsteg)

fredag 18 december 2009

DIY: Julkort


Hej alla barn nu blir det pysselprogram!
Nu ska vi se vad tant Maria tar fram.
Jo hon tar fram lite ulligt garn.
Lyssna och lär alla händiga barn!


Sticka en ruta i valfri färg,
sy fast ett hjärta, det blir helt okej.

Ta sen en svart liten papperslapp,
tråckla fast stickningen, det går snabbt.

Skriv sen en rad i guld eller nåt
som syns riktigt bra på det svarta förstås.

Lägg i kuvert och skriv en adress
för ingen blir väl på julkort less?

Posta i lådan och känn dig nöjd!
För nu har du spridit julefröjd.
Alla blir glada och så även du,
belöna dig själv med choklad och knäck nu.

/Tant Maria

Sneakpeak på klappar

En liten förhandskik på några julklappar till familjen. Idag ska jag ta itu med den sista julklappen (med undantag för två klappar som inte är lika brådskande och som kräver att jag tvättar tygerna först. Söndag 07:00...).



/Maria

tisdag 15 december 2009

DIY: Julstrumpa

De senaste åren har en egenhändigt gjord julstrumpa hängt utanför min dörr. Skitenkel att göra! Man tager en öfverbliven strumpa (gärna en med långt skaft), syr fast ett fint band på den (fungerar som upphängning) och dekorerar med valfria saker (jag valde bjällror men det funkar bra med det mesta, tex paljetter, nitar, brodyr...). Ett bra sätt att ta tillvara sin favoritstrumpa om maken till den gått sönder. Om man har ett gäng små barnstrumpor kan man sätta fast dem på ett band och hänga upp som en girlang framför öppna spisen. Fast, hur många är det som har öppen spis...?
/Maria

måndag 14 december 2009

Julmarknadsbilder och en stilla klagan

Så här en dryg vecka senare när jag änteligen tinat, tänkte jag visa några bilder på våra alster som vi hade med på julmarknaden:


Om man bortser från skitvädret var det på det stora hela en rolig och trevlig upplevelse (bra att vara tre stycken, då behövde man inte stå där ensam om någon ville gå iväg en sväng). Den som lyckades bäst med försäljningen var Maria; för undertecknad var det en förlustaffär av stora mått, tjänade blott 25 kr. (Måste passa på och rikta ett tack till bokmärkesköparen, jag var ju inte där när "underverket" skedde!)

Det är ändå lite konstigt för det var inte som att det saknades intresse för mina saker, speciellt inte när det gäller väskorna som många var och fingrade på. Och visst, många hade säkert inte tillräckligt med kontanter/var fattiga/tyckte det var dyrt/var snåla eller whatever, men ärligt talat: vad är det som krävs? Ska man ge bort grejerna eller? Nu framstår jag säkert som världens gnälligaste människa, och kommer med största sannolikhet aldrig att lyckas sälja något men jag kan verkligen inte låta bli. Efter att ha lagt ner en väldans massa tid, arbete och pengar (tro det eller ej, men material är sällan gratis!), sovit dåligt och stressat som en galning tiden innan marknaden, är det omöjligt att inte bli besviken.

Men skam den som ger sig, jag satsar stenhårt på nästa års julmarknad (om vi får vara med vill säga).

/Hanna (som har ett ombytligt humör och därför säkerligen snart är glad och positiv igen)

lördag 12 december 2009

Sleepwalker

Det händer mycket i huvudet men inget utanför. Tuschteckningar med idéskisser utspridda lite var stans i lägenheten. För en herrans massa år sen (tio, eller kanske mer?) sydde jag förvaringskorgar och gav bort i julklapp. Hade totalt glömt bort dessa, tills jag såg Gerdas korgar på marknaden. Jag ska återuppta korgskapandet och har hittat några fina stuvbitar som kommer att passa utmärkt. Minns att designern Nina Jobs gjorde jättesnygga tygkorgar, och Pluto Produkter har även de haft fina mindre förvaringskorgar som går hänga upp på väggen. Så inspirationen finns där, det är inte det. Det är den här förbannade tröttheten som kväver mig och gör mig handlingsförlamad varenda vaken sekund, ibland ackompanjerad av kollegan Huvudvärken. Jag längtar så efter att sy, dra fram symaskinen, pressa tygerna, fokusera, producera.

Tills dess leker jag återigen Martha Stewart, kokar knäck och kokar palt, funderar på julklappspapper och ser en fascinerad katt leka med clementinerna i den stora gröna glasskålen. När jag får tag på en bra kamera kommer butiken att uppdateras. Till dess: använd tandtråd. Knäck är förrädiskt.

Vegansk knäck, lika god som den mormor gjorde. Oops, jag hör hur hon roterar i graven...Tack peppen-Maria för receptlänk!

/Maria

söndag 6 december 2009

Marknadsfynd


Det finns en sak jag alltid ser till att få med mig från marknader: Klubbor! Idag blev det en med lakritssmak som jag ska spara till en (annan) regnig dag. Jag köpte också det här fina armbandet (som jag i skrivande stund har på mig) av Kattching. Bilden är som vanligt missvisande men här syns armbandet bättre!

Av Gerda köpte jag en väska som jag blev kär i redan när hon hade med sig den på marknaden på Hamnmagasinet i augusti. Jag var säker på att den var såld för länge sen så det var bara att slå till när jag såg att den hängde och väntade på mig.

Eftersom min mage styr över mig var jag tvungen att köpa både lingonglögg och marmelad. Morotsmarmelad med krusbär och kanel, tänka sig!


"Vad kul det var men vad skönt att det är över!". Lite så känner jag inför julmarknaden just nu. Att Umebor är smått fantastiska överlag var väl ingen nyhet, men ändå är jag förundrad och imponerad över alla som trotsat kisset från ovan och ändå traskat runt på marknaden - med glatt humör dessutom! Tack alla som kom förbi, småpratade, handlade, beundrade och peppade. We love you. Fick en hel del sålt idag (hm, "en hel del" för att vara jag...) så jag är väldigt glad och överraskad eftersom jag inte trodde att någon skulle gilla mina grejer.

Bästa marknadsminne #1:
Den lilla tjejen med rosa jacka som flera gånger stod och fingrade på E:s lila lovikkavantar. Det formligen lyste ur ögonen på henne, det syntes att hon verkligen ville ha vantarna och de matchade hennes jacka helt perfekt.

Bästa marknadsminne #2:
Killen som köpte ett litet lapptäcke och en liten väska. Han tittade på alla lapptäcken och såg genuint intresserad ut, och förklarade för sin kompis att han funderade på att köpa ett "for the baby". Hans egen bebis eller någon annans vet jag inte, men han var jättenöjd och tyckte att täckena var jättefina. Och jag fick träna på att göra mig förstådd på knagglig engelska.

Bonus:
Alla vackra, ståtliga, gulliga, lurviga, tussiga, näpna, söta, charmiga, lustiga hundar som traskade omkring tillsammans med sina mattar och hussar. Eller som blev burna i väskor med huvet utstickande eller värmda innanför jackor på hussarna. Kärlek!

/M
aria - som ska kurera sig med lingonglögg, okänt antal chokladbitar samt en bok som handlar om barnspyor.

lördag 5 december 2009

Dag ett på marknaden

Efter dagens marknad är jag så trött att jag tittar i kors. Att vara utomhus så många timmar i sträck känns som mellanstadiets friluftsdagar i skogen, minus barren i stövlarna förstås. Plaskvått har det varit idag. Allt är blött, täcken och väskor hänger på tork i lägenheten och stressar mig med sin brutala oordning. Att vara på marknad två dagar i rad - vilken prestation. Jämförbart med de übervidriga friidrottsdagarna jag alltid var tvungen att vara med på. Intressant att idrott alltid var ett måste, när konst aldrig var det. "Nu ska vi gå på konstutställningar en hel dag! Alla måste vara med." Det skulle aldrig hända. Irrelevant för mig att de värderade idrotten så högt när det var konsten och litteraturen som var mina överlevnadsstrategier. Men vilka ska styra barnen om inte idioter?

Många barn idag, häpet gapande, blickar fastsatta i det som för stunden fascinerade dem, totalt inbäddade i regnskydd som endast gav deras ansikten fritt spelrum. Som små amöbor. Jag tjänade 60 kronor idag. Hur många tusen har jag gått back det senaste halvåret? Ändå är jag nöjd med dagen. Jag måste vara sjuk.

/M

fredag 4 december 2009

Julklappstips!

Titti Schultz blogg tipsar hon om julklappar man kan köpa på Unicefs hemsida. Kanonbra presenter att ge till folk "som har allt" eller om man är emot prylhetsen över huvud taget. Det finns produkter i alla prisklasser och själv funderar jag på att ge bort poliovaccin till några personer.

En annan bra grej är att köpa ett eller flera träd i Afrika och ge bort till folk. Uppskattas av de flesta människor! Finns på VI-skogens hemsida.


/M

onsdag 2 december 2009

Så knäppt!

Sent igår kväll ställde jag mig och bakade knappar. Allt för att kunna läsa i lugn och ro idag. De blev inte riktigt som jag hade tänkt mig och jag kan inte använda dem till det jag skulle så tills vidare bor de i olika lådor och väntar på att bli använda. Även om jag inte ska ta med dem till marknaden var det skönt att ta tag i knappmakandet. Nu är jag lite rastlös och funderar på om jag ändå inte borde göra nåt mer till marknaden, några smågrejor som alla har råd att köpa.
/M

tisdag 1 december 2009

Palten är dumheternas moder


Av palten fick jag superhjältekrafter som gav mig ork att sy klart det andra kuddfodralet. Dum idé. Maken till skevt och oregerligt kuddfodral har världen aldrig skådat (felen syns dock inte riktigt på bilden). Är sjukt missnöjd med fodralet men det får ändå hänga med till marknaden och fungera som utfyllnad på bordet.

Sygrejerna är undanplockade och imorgon ska jag gegga på med cernitleran. Eller inte; en bok jag väntat på har äntligen kommit, så det blir att dra till UB och sedan sträckläsa resten av dagen... Har man väl blivit biten så har man.

Godkväll!
/M

Lapplisa

Första kuddfodralet är färdigsnickrat! Delarna till det andra fodralet är utklippta men jag ids inte sy ihop det förrns imorrn (ja det var astråkigt att sy!!). Som vanligt gör bilden inte verkligheten rättvisa, men ungefär så här blev slutresultatet (kommer inte att sälja själva kudden, enbart fodralet):

De senaste timmarna har jag ägnat åt att göra palt och den är snart färdigkokt och redo att sätta tänderna i. Idag är jag nån slags färgglad motsvarighet till beiga Martha Stewart.

/M

Värsta veckan

Ibland önskar jag att dygnet hade fler timmar, inte minst en sådan här vecka när uppsatsarbete, jobb och förberedelser inför julmarknaden konkurrerar om mina vakna tid. Jag har inte på långa vägar hunnit göra allt jag hade tänkt, men tack och lov verkar mina systrar ha hunnit producera en hel del så bordet blir inte tomt i alla fall. Här är några av de saker jag ska (försöka) sälja på marknaden:

En liten väska som för tillfället saknar handtag

och två virkade babyfiltar i ull (hoppas hinna göra en tredje också) som nästan är helt klara, det är bara kanten kvar samt ungefär tusen trådar att fästa.

/Den trötta storasystern